VVTO op Kbs de Burchtgaarde

Sinds 2009 is Kbs De Burchtgaarde een VVTO school. Onder VVTO wordt verstaan: Vroeg Vreemde Taal Onderwijs.

Kinderen kunnen heel gemakkelijk twee of meerdere talen tegelijkertijd aanleren. Door gebruik te maken van de taalontvankelijkheid van jonge kinderen, kunnen zij de taal “natuurlijk” verwerven. Geen stampen van woordjes, maar spelenderwijs in de klas door middel van aansprekende activiteiten en uitdagend lesmateriaal.

Vroeg Engels aanbieden is goed voor de totale ontwikkeling van een kind en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de cognitieve ontwikkeling en de algemene taalvaardigheid vooruit gaan bij het vroeg aanbieden van een tweede taal.

Groep 1 tot en met 4

Vanaf de kleutergroepen tot en met groep 4 werken wij met de methode My Name Is Tom.

Hierbij wordt een handpop(Tom) gebruikt die tegen de kinderen praat. Zodra de juf de pop in haar handen heeft, wordt er alleen nog maar Engels gesproken. Allerlei onderwerpen uit de dagelijkse omgeving van de kinderen komen aan bod.

My name is Tom

Twee voorbeelden van thema’s zijn My House en My Family. Er wordt ook gebruik gemaakt van een computerprogramma waarmee  de kinderen kunnen werken.

Groep 5 tot en met 8

Groove Me

Dit is een methode waarbij het digibord veelvuldig wordt gebruikt. Iedere twee weken wordt er een lied uit de top 40 behandeld. Naast het luisteren en  karaoke zingen, worden teksten verduidelijkt en besproken. Kinderen leren op een ontspannen wijze omgaan met grammatica en het leren van nieuwe woorden. Na ieder nummer volgt een test of de leerlingen het begrepen hebben.

Deze manier van Engels leren sluit goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Zij zijn dan ook razend enthousiast!

Aan het einde van de basisschool (groep 8) krijgen de leerlingen een certificaat met daarop vermeld hoeveel jaren Engels zij gehad hebben op Kbs De Burchtgaarde.